Stap 1: Verzamelen van het mout-mengsel

Volgens onze eigen recepten - uit de verschillende soorten mout-mengsel - wordt de mout nauwkeurig gewogen.

Stap 2: Het breken van de mout-mengsel
et mout-mengsel wordt vervolgens opgesplitst in een korenmolen. De afzonderlijke korrels moeten zodanig gebroken worden dat ze goed combineren met het brouwwater.

brauvorgang-3  brauvorgang-4

Stap 3: Maischen
De grist wordt dan toegevoegd aan het voorverwarmde brouwwater in de brouwketel. Het beslag wordt gestart.

Stap 4: Maischen
Tijdens het stampen wordt het beslag is constant over verschillende temperatuurniveaus gevoerd, genaamd Snap. Hierbij worden de enzymen in het gerstemout-zetmeel in maltose omgezet. Na ongeveer twee en een half uur is het suiker uit het zetmeel omgezet in moutsuiker.

brauvorgang-5  brauvorgang-6

Stap 5: Het klaren
Het afgewerkte beslag wordt bij 78 graden Celsius naar de lauter gepompt. In het lauter-bad is er een zeef. Tijdens de raffinage wordt het suikerwater, nu wort genaamd, gescheiden van de koren. De wort stroomt geklaard naar de whirlpool onder de lauter.

Door een kijkglas kan men controleren hoe klaar de wort stroomt.
brauvorgang-7 brauvorgang-8

Stap 6: Voegen
Zodra de graan-taart zichtbaar is wordt met 78 ° C heet water het laatste restant moutsuiker uitgewassen.

Stap 7: De wort koken

Uit de whirlpool wordt nu ongeveer 320 liter wort teruggepompt naar de brouwketel. Daar wordt de wort gekookt en wordt er na tien minuten hop toegevoegd in de vorm van pellets. De wort wordt vervolgens gekookt voor ongeveer 1 uur. Daarbij worden eiwitdeeltjes uit de hop vrijgegeven die de smaak en bitterheid bepalen.

 brauvorgang-9
 cooling-10

Stap 8: De whirlpool:
De afgewerkte wort wordt nu met hoge snelheid naar de whirlpool gepompt. Door de ontstane rotatie leggen de vaste deeltjes zoals eiwitdeeltjes en het hopkaf zich op de bodem van de container en worden daardoor gescheiden van de wort.

Stap 9: De koeling
De nog steeds boven 80 graden Celsius hete wort wordt vervolgens gekoeld door een tweetraps platenkoeler in 15 minuten tot ongeveer 18 graden Celsius en wordt vervolgens naar de fermentatietank gepompt. Het koelwater van de eerste fase wordt verzameld voor het opnieuw breken of als reinigingswater. De tweede trap wordt gekoeld met ijswater.

 

 

Stap 10: Het gisten
Tijden het pompen wordt de gekoelde wort belucht met steriele perslucht zodat de gist vervolgens kan toegevoegd worden onder optimale omstandigheden.

Step 11: Fermentatie
De fermentatie is na ongeveer 1 week voltooid en dan wordt het bier tot ongeveer 2 ° C gekoeld om dan naar de opslagtank gepompt te worden. De gist vermenigvuldigt zich in de wort zolang zuurstof aanwezig is. Door de aanwezigheid van zuurstof gaat de gist zich omzetten in alcohol en kooldioxide. Na ongeveer twee dagen wordt de afsluiter uitlaatklep gesloten, zodat er geen kooldioxide meer kan ontsnappen. De druk wordt constant gehouden met een drukregelaar zodat de kooldioxide optimaal verdeeld wordt in het bier.

 

 

Stap 12: Bewaring
Het wordt bier bij ongeveer 2 ° C en 1 bar druk opgeslagen in oppslagtanks. Het rijpingsproces duurt, afhankelijk van het soort bier, van twee weken tot enkele maanden. Vervolgen kan het afgewerkte bier op flessen getrokken worden.

 

brewery1 brewery2
 brewery4  brewery3